Ga naar de inhoud

Winterkamperen, misschien iets voor jou?

  • Is kamperen in de winter iets voor jou?
  • Kun je in de winter kamperen met jonge kinderen?
  • Is de camper geschikt voor winterkamperen?

Wie kamperen zegt, stelt zich een idylisch plekje voor aan een rivier of een meertje, met veel zon, warme temperaturen, fijne apero momenten en eindeloze gesprekken rond een kampvuur. En dat kan het zeker zijn… maar kamperen in de winter is anders.

De belangrijkste factor is het klimaat. In de winter zijn de dagen kort, de temperaturen laag en regen of mist zijn nooit ver weg. Wil je weten of winterkamperen iets voor jou is? Misschien kan onze ervaring je helpen.

Ik ben net terug van enkele dagen kamperen in de buurt van Malmédy. Ik was er alleen naartoe, om na een druk najaar op het werk even te ontspannen. En of ik me heb kunnen ontspannen. Lange wandelingen door de Ardense bossen, over de hoge venen en langs talloze riviertjes, groot en klein. De Ardennen in de winter… dat is mogelijks nog mooier dan in de zomer. Maar ook het leven in de camper, in alle rust een koffietje zetten, eten maken, een biertje erbij… puur genieten en de perfecte getaway voor enkele dagen.
Ik was hier dus alleen, maar dit zou even fijn of misschien nóg fijner geweest zijn met mijn echtgenote erbij.

Maar, we hebben ook nog drie kinderen, en hoewel ik hen doodgraag zie, het zou deze micro vakantie helemaal anders gemaakt hebben. Het gebrek aan zomerse activiteiten, de korte donkere dagen, de compacte ruimte van een camper… het is geen optimale combinatie. Je leeft immers minder ‘rond’ de camper maar vooral ‘in’ de camper (of verder weg op wandeling).

Omdat we met ons nieuw Boerke van Meensel nog geen winterse vakantie hadden gedaan wilde ik ook dat ervaren. Het belangrijkste wat ik wilde testen is de temperatuur… en dankzij de Truma ringverwarming heb ik geen seconde koud gehad, ondanks lichte vriestemperaturen buiten. Elektriciteit had ik via walstroom, en met de extra powerbank had ik stroom en stopcontacten genoeg voor het opladen van GSM, tablet, muziekbox, tandenborstel,…

Conclusie: Kamperen in de winter is FANTASTISCH. Maar denk goed na met wie je op stap gaat. Onze camper is bijzonder ruim met een reuze leefruimte en 6 slaapplaatsen, maar in de winter kun je die ruimte wel gebruiken als je alleen of met z’n tweeën gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *